Pszenżyto ozime – odmiany

Pszenżyto ozime jest zbożem dość powszechnie występującym w Polsce, pomimo dużych wymagań wodnych. To zboże bowiem charakteryzuje się bardzo wysokimi wymaganiami związanymi z ilością dostarczanej wody, w szczególności w okresie krzewienia, strzelania w źdźbło oraz kłoszenia się.

Ponadto należy wskazać, że pszenżyto jest wyjątkowo odporne na zimno – bardzo dobrze zimuje na terenie całej Polski, doskonale znosi mrozy i śniegi. Pszenżyto występuje w bardzo dużej ilości różnorodnych odmian.

Najpopularniejszymi z nich są Agostino, Alekto, Algoso, Aliko, Amorozo, Atletico, Baltiko, Bereniko, Borowik, Borwo, Cerber, Cyrkon, Elpaso, Fredro, Grenado, KWS Trisol, Leontino, Lombardo, Maestozo, Meloman, Palermo, Panteon, Pawo, Pigmej, Pizarro, Rotondo, Sorento, Subito, Todan, Tomko, Torino, Transfer, Trapero, Trefl, Trismart, Tulus, Twingo, Wiarus oraz Witon. W zależności od odmiany i jej oczekiwań, o pszenżyto należy odpowiednio dbać.

Przede wszystkim należy zwracać uwagę na glebę, która powinna być bogata we wszystkie niezbędne mikro i makroelementy. Ponadto gleba powinna być szczególnie bogata w potas i fosfor.

Dlatego też bardzo ważne jest stosowanie nawozów doglebowych, jak również istotne jest stosowanie środków ochrony roślin, które zapobiegną powstawaniu niechcianych chwastów. W przypadku ich wystąpienia, konieczne jest natychmiastowe użycie odpowiednich herbicydów.

W zależności od odmiany pszenżyta należy zastosować odpowiedni nawóz do gleby, jak również dedykowany preparat ochronny, aby pszenżyto rozwijało się zdrowo.